For at komme godt fra start med det nye familiemedlem, er der nogle forhold, som man skal have styr på før hvalpen ankommer.
- Bliv enige om, hvad hvalpen må og ikke må.
- Træf aftale om, hvem i familien, der har ansvar for hvad i forhold til hvalpen.
- Sørg for, at haven er hegnet sikkert ind.
- Fjern farlige ting fra hvalpens rækkevidde (som er større end man tror).
- Sørg for nødvendigt udstyr: kurv eller transportkasse med tæppe, vand- og madskål, halsbånd, snor og hundetegn, legetøj.
- Lær familiens børn, hvordan man omgås hunde – herunder at hvalpen skal være i fred, når den spiser, sover eller opholder sig i sin kurv/seng, eller ”siger fra”. Børn under ca. 8 år bør ikke have lov til at løfte/bære hvalpe/hunde.
Transporten hjem
- Inden du/I forlader opdrætteren, skal du sikre dig, at du har fået hvalpens stambog eller en kopi af denne (hvis endelig stambog ikke er fremkommet endnu grundet navneændring) og dens registreringsattest til Dansk Hunderegister samt at både du som køber og opdrætteren som sælger har underskrevet ejerskifteblanketten. Det er opdrætterens ansvar at indsende ejerskifteblanketten til Dansk Kennel Klub.
- Sørg for en transportkasse, så hvalpen kan ligge roligt. Hvis hjemtransporten foregår i bil, er det en god idé at være en ekstra person til stede, som kan sidde på bagsædet ved siden af transportkassen og have en hånd inde hos hvalpen, så den føler sig tryg.
- Halsbånd og snor medfølger herfra, så du kan lufte hvalpen undervejs, hvis transporten er så lang.
Den første tid
En hvalp er et lille flokdyr, som er blevet fjernet fra sin gamle flok og nu skal finde tryghed i sine nye rammer. Derfor er det allervigtigste, at hvalpen får tillid til, at du og resten af dens familie er det bedste, der er overgået den.
- Den skal lære at sove uden at have sin mor og sine kuldsøskende at ligge op ad.
- Den skal lære at blive renlig.
- Den skal lære at være alene hjemme.
- Den skal lære, hvad den må og ikke må i sin nye familie.