Giftige ting

Giftige planter:
Guldregn, nerie, taks, liljekonval, fingerbøl, pigæble, vedbend (ikke bladene, kun når gamle planter sætter bær). Listen er ikke udtømmende.

Giftige madvarer:
Hunde tåler ikke chokolade, slet ikke mørk chokolade med høj kakaoprocent. Hvis man opdager, at ens hund har spist f.eks. 50 gram mørk chokolade, bør man kontakte dyrlæge med det samme. Der kan gå op til et døgn, før hunden får symptomer, men på det tidspunkt kan man risikere, at det er for sent, fordi dens lever er ødelagt. Hunde må heller ikke få rosiner, vindruer, tobak eller alkohol.

Hugorm:
Hugormen ( Vipera berus ) er den eneste giftslange, som lever naturligt i Danmark. Den er 50-80 cm. lang, grå eller brunlig med en mørk zigzag- stribe på ryggen. I sjældne tilfælde kan hugormen være sort. Den lever overvejende i lyngmoser og på hedearealer, og føden er overvejende mus. Hugormen har en 4-5mm lang gifttand på overkæbebenet, som via en kanal i tanden står i forbindelse med udførselsgangen fra en giftkirtel, som er en slags spytkirtel, der sidder bagtil på hovedet. Når hugormen bider, afgiver den en gift, som bevirker, at blodkarrene på dyret udvider sig. Giften vil få huden til at hæve i det område, hvor hugormen har bidt.
Hvis man har set eller har mistanke om at hunden er blevet bidt af en hugorm, må man straks søge dyrlæge for at få dyret behandlet.