6 ting din hund hader

6 ting din hund hader!

  1. Du bruger for mange ord. Selvom nogle hunde kan lære flere nøgleord, så som ‘gå’, ‘mad’ og ‘godbid’, forstår de ikke menneskesprog, og det glemmer vi alt for ofte. Vi har en tendens til at sludre løs, også til vores kæledyr, og de fatter altså ikke en klap. Til gengæld er hunde eksperter i at læse kropssprog, og de ‘fortolker’ dig gennem den måde, du gestikulerer på. Som et sjovt eksperiment kan du prøve at tilbringe en dag med din hund uden at sige et ord. Dét kan være lærerigt – og måske også behageligt at forsøge med nogle mennesker for øvrigt.
  2. Du giver din hund et kram. Hunde har ikke arme, og de opfatter et knus som en form for overgreb, der viser dominans i forhold til dem. Hvis du ser en hund placere en pote på en anden hunds ryg, vil du se det som en kærlig gestus. Det er ikke nødvendigvis aggressivt, men det er for at hæve sig i hierarkiet. Så med andre ord – lad være med at kramme din hund, den ser det som en irettesættelse.
  3. Du går hen til en fremmed hund og ser den i øjnene. Tænk over, hvad du selv føler, når en person, du ikke kender, pludselig ser dig direkte i øjnene uden at blinke – det er grænseoverskridende, og du vil uvilkårligt forsøge at komme væk fra situationen. Sådan har hunde det også. De kan ikke lide, at fremmede individer kigger dem i øjnene, og de opfatter ikke, at man smiler venligt samtidig. Faktisk kan de se det som en aggression, og det er jo aldrig meningen.
  4. Du ændrer rutiner og regler. Hunde elsker regler, og selvom du måske som menneske synes, det er kedeligt altid at holde sig til de samme rutiner, har hunden det ikke på samme måde. Den kan fx ikke forstå, hvorfor den godt må hoppe op af dig, når du har joggingdragt på, men pludselig ikke, når du har taget jakkesættet på før en fest. Med andre ord – lær den aldrig at hoppe op – eller lad være med at skælde den ud, hvis kommer glad ræsende, når du er i festtøjet.
  5. Du respekterer ikke hundens antipatier. En hund kan – ligesom mennesker – foretrække nogle væsener frem for andre, og det skal vi respektere. Det er ikke en god idé at tvinge dem ind i sociale sammenhænge, som de tidligere har udvist nervøsitet overfor. Fx en hundelegeplads eller et menneske, de simpelt hen ikke kan lide.
  6. Du går ture med hunden uden udfordringer. Vi mennesker opfatter verden med øjnene, mens hunde tager det hele ind via lugtesansen, og hvis vi ikke vil give dem mulighed for at lugte nye ting og udforske omgivelserne med deres sanser, bliver de frusterede. Det nytter ikke noget, at du sigter mod de fantastiske solnedgange på jeres daglige ture. Hunden er ligeglad, den vil hellere opleve nye træer og nye lugte. Tænk over, at I har meget forskellige sanser.

 underviser500